Bezpieczne marynowanie żywności

Marynowanie może wzbogacić smak przyrządzanych potraw i dodać do nich tę nutę wyjątkowości. Jednak, jeśli nie jesteś ostrożny, może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Żywność i marynatę zawsze umieszczaj w specjalnie przeznaczonych pojemnikach do żywności z tworzywa sztucznego lub szkła – nigdy do tego celu nie używaj metalu. Lodówkę, w której przechowujesz zamarynowane jedzenie ustawiaj na maksymalnie 4 stopnie Celsjusza, wyższa temperatura może spowodować zepsucie się produktu. Nigdy więc nie zostawiaj żywności do marynowania na blacie kuchennym. Dodatkowo upewnij się, że jest całkowicie przykryte. Jeśli przygotowujesz marynowane jedzenie na podróż, przechowuj je zawsze w lodzie w przenośnej lodówce, z dala od promieni słonecznych. Zostaw trochę marynaty, żeby dodać ją do jedzenia w trakcie gotowania. Nigdy nie używaj takiej, która miała kontakt z surowym mięsem. Poleca się użycie termometru do żywności w celu upewnienia się, że posiłek został dokładnie ugotowany. Ma to na celu nie tylko zniwelowanie możliwych problemów żołądkowych, ale również zapewnienie optymalnego smaku.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem instruktorką fitnessu prowadzenie bloga to moja pasja. Zamieszczam tutaj artykuły o sporcie i diecie. Zapraszam do czytania!