Konserwanty i ich wpływ na nasze zdrowie

Bardzo często zdarza się, że żywność, którą codziennie kupujemy, jest wręcz przesiąknięta konserwantami. Jaki jest ich wpływ na nasz organizm? Konserwanty są to substancje chemiczne, będące dodatkiem do żywności. Ich zadaniem jest wydłużenie maksymalnego okresu przydatności do spożycia danego produktu. Konserwanty spożywamy właściwie ze wszystkim, nawet z produktami, w których nie spodziewalibyśmy się ich występowania. Jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie? Pewne jest, że konserwanty nie są dla nas obojętne. Dlaczego więc producenci żywności mogą ich używać. Ponieważ nikt jeszcze nie stwierdził skutków ich długotrwałego działania na organizm. Żeby było to możliwe, badany obiekt musiałby przez wiele lat spożywać same konserwanty. Zalecane jest kupowanie żywności wolnej od konserwantów. Istnieje wiele innych metod konserwacji produktów spożywczych, jak np. pasteryzacja, która w naturalny sposób przedłuża termin przydatności do spożycia danego produktu. Jeżeli na etykiecie nie ma wyszczególnionych substancji z grupy E, oznacza to, że produkt nie zawiera konserwantów.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem instruktorką fitnessu prowadzenie bloga to moja pasja. Zamieszczam tutaj artykuły o sporcie i diecie. Zapraszam do czytania!