Prawidłowe rozmrażanie mięsa

Zanurzenie mięsa w zimnej wodzie to łatwy i stosunkowo szybki sposób rozmrożenia go. Ale żeby uniknąć chorób i problemów z układem pokarmowym, upewnij się, że robisz to poprawnie.
Umieść żywność w plastikowym worku lub innym szczelnym opakowaniu. Wybierz naczynie, które pomieści w całości zamrożony produkt i napełnij je zimną wodą z kranu. Wstaw mrożonkę do pojemnika, ale pamiętaj, że musi być całkowicie przykryta wodą. Żaden fragment jedzenia nie może mieć styczności z powietrzem. Co 30 minut wymieniaj wodę na świeżą, również zimną. W przypadku małej ilości jedzenia, rozmrożenie może trwać godzinę, podczas gdy porcja kilku kilogramów może zająć nawet pół dnia. Przykładowo, do rozmrożenia tym sposobem indyka lub kurczaka potrzeba 30 minut na każdy kilogram. W przypadku wieprzowiny czy wołowiny, dużo więcej. Jeśli jest to możliwe, warto podzielić jedzenie na mniejsze porcje, tak jak na przykład udka z kurczaka można od siebie oddzielić, jeśli zostały zamrożone razem. Pamiętajmy, żeby zawsze gotować jedzenie, które zostało rozmrożone w ten sposób.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem instruktorką fitnessu prowadzenie bloga to moja pasja. Zamieszczam tutaj artykuły o sporcie i diecie. Zapraszam do czytania!